Pentru un restaurant schimbarea frecventă a meniului are numeroase valențe, dar și impact sau percepții diferite dinspre partea clientului. 🧐
Un ciclu complet al unui meniu include ore multe de muncă, brainstroming-uri cu chef-ii, desene, schițe, testări, ședințe foto, implicarea nutriționistului, modificări ale sistemului informatic, a site-ului, a graficianului, rescriere de rețetare și fișe tehnice de execuție etc.
Pentru cei din bucătărie înseamnă ore de training și observare până la deprinderea execuției corecte și complete a noilor farfurii. Deci o muncă consumatoare de resurse de orice fel. 📑
Bistro222 își schimbă meniul de două ori pe an, iar mișcările acestea nu au neapărat conotație financiară. Desigur, luăm în calcul și acest aspect, pentru ca preferăm să lucrăm majoritar cu ingrediente de sezon pe care să le integrăm în meniuri specifice lunilor de toamnă- iarnă, respectiv primăvară-vară. Analizăm riguros tendințele de vânzări, profilul clienților dar și sugestiile sau preferințele acestora.
Fără să vreau, conceptul implementat in restaurantul Bistro222, este o prelungire naturală a anilor mei de proiecte IT în care, cel puțin in tendința ultimilor ani, se preferau implementări de genul Agile. Practic o reconfigurarea permanentă a unei implementări prin culegere imediată de feedback de la client, ajustare, testare și „rearuncare” rapidă a noii soluții către client. În fond și la urma urmei una dintre cele mai importate calități ale unui sistem este adaptabilitatea, iar noi declarăm aceasta flexibilitate prin îmbunătățirile dar și noutățile pe care le implementăm odată cu scoaterea unui meniu nou.