Fiecare toamnă își scrie povestea ei. Nu-i anotimp care să își exprime atât de inedit toată culoarea și gustul și mirosul într-un tablou atât de miraculos cum o face mândra toamnă. Cu gândul la ruginiul ei, la mirosul prunelor parfumate, la căldura cuptorului încalzind zilele deja pline de brumă, îmi vine un dor de pâine. De pâine și de palanețe ! Și zău că nici nu ai nevoie de mai multe ca să pornești la treaba asta gospodărească: doar bucuria de a frământa cu energia mâinlor tale un aluat simplu, inspirația de a-l umple cu cele mai variate compoziții (iar la treaba asta te ajută toamna cea generoasă cu tot ce știe ea să-ți pună în coș) și mai ales buna dispoziție cu care să așterni toate aceste bunătăți pe masă.


REȚETA: Nr portii : 16 felii ( 2 palanețe) | Timp pregătire : 40 min | Timp total : 1,5 h
Ingrediente:(1kg faină, 10g drojdie uscată, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare, 600ml apă călduță(sau cât cuprinde aluatul), 500 g brânză răzuită (de vacă, oaie etc.), 2 ouă, 1 gălbenuș (pentru uns).
Aluatul acesta este atât de versatil încât poate fi umplut după pofta inimii cu brânză, cu ceapă, varză călita, prune cu zahăr și scorțișoară, mere răzuite cu scorțioară. Sau de ce nu, puteți obține din el cea mai bună pâine de casă.
Pentru variantele de umplutură las aici câteva idei :
Brânză ( telemea sărată – 500g), 2 ouă, 200ml smântână
Ceapă (5-6 cepe, 1 linguriță de zahăr brun, 2-3 linguri ulei de măsline, 1 lingurița de sare, piper după gust). Ceapa se taie solzișori și se călește în ulei împreună cu toate condimentele până devine moale și sticloasă.
Varză (1 varza medie tocata măruntă frecata cu 1-2 linguri de sare, 2-3 linguri ulei de măsline, 1-2 lingurițe de piper.Varza se călește împreună cu toate ingredientele de mai sus până devine moale.

Metoda de preparare:
În cele 1000g făină se face un cuib în care punem drojdia cu puțină apă caldă și linguriță de zahăr și așteptăm 5-10 minute să se producă activarea drojdiei. Adăugăm apoi apa călduță treptat treptat până cuprinde întreaga cantitate de făină. Cantitatea de făină pe care o poate absorbi diferă și atunci cel mai înțelept este să simți aluatul cu mâinile, iar tu să faci potrivirea.Se frământă aluatul cu gânduri bune, simț de răspundere, dar mai ales bucurie până când aluatul devine suplu și se desprinde de pe mâini. Este posibil ca în acest proces să vă mai ajutați de încă puțină făină (suplimentar celor 1000g aproximate inițial). Acoperiți-l cu grijă cu un șervet curat de bucătărie și îngrijiți-vă să ajungă într-un loc călduț din bucătărie, loc în care va petrece cel puțin 40 -50 min pentru dospire. Între timp se prepară umpluturile. Din aluatul rezultat vor iesi 2 palanețe mari. Încălziți cuptorul la 180 grade. După ce constatați cu încântare că în cele 50 de minute aluatul vostru și-a dublat volumul, scoateți-l pe un blat de lucru și optați pentru una dintre cele două metode: fie împărțiți aluatul în 4 părți egale pe care le întindeți ajutându-vă de puțină făină și un sucitor, fie întindeți doar 2 foai . În ambele cazuri, urmează să puneți uniform în aluat compoziția de brânză/ ceapă/ varza etc și să închideți cu grijă părintească aluatul să nu lase compoziția să iasă în timpul coptului. Desăvârșiți-vă opera gastronomică ungând, cu o pensulă și cu gălbenușul de ou. Nu vă mai rămâne decât să o aruncați în cuptor și să o lăsați aproximativ 15-20 de min cu temperatură constantă venind în egala măsură atât de sus cât și de jos. Este gata când culoarea rumenie aurie vă invită să tăiați palanețul așa fierbinte cum este.
