Fie că recunoaștem sau nu, într-o farfurie își dau mâna mai multe popoare, fiecare cu influența, condimentul, tehnica lui…
Venind din Sud catre Ardeal am pierdut contactul cu bucătăria copilariei mele, chiar daca in orice restaurant din Mures ai mânca, ai fi permanent fascinat de bucatele ardelenesti.
Depărtarea de locul nașterii însă mi-a reactivat câteva din amintirile mele sfinte legate de mâinile străbunicii, obosite și arse de soare de la munca de la câmp. Străbunica făcea doar din apă, făină și sare foile acelea subțiri de plăcintă prin care vedeai efectiv de translucide ce erau și pe care (lucru care mi se părea de-a dreptul miraculos) le întindea cât masa de mari. Le-am reprodus și eu, lucrând împreună cu fiică-mea mirându-se și ea la rândul ei cum bucuria asta de faină ne lasă să facem foi atât de elastice și pufoase. Le-am umplut cu telemea sărată fărâmițată direct din mânuțele ei, ca sa simtă mesenii energia bună a bucătarilor…☺
Și da, genul asta de plăcintă pe care noi o știm drept Dobrogeană nu este altceva decât Burek-ul turcesc, pita armenească sau plăcinta machedoneană.. Mai multe inimi într-o singura farfurie! Iubire în bucate!❤
Din aceleași foi atent meșteșugite au încăput și niște baclavale fine cu nucă, fistic și galbenă miere, stropite cu apă de trandafiri!
Toate inimile se întălnesc in farfurie!
Rețeta
Timp preparare : 30 min | Timp total : 1h
Ingrediente:
-550-600 g faină
-200 ml apă caldă
-200 ml de lapte cald
-1 linguriță de drojdie
-1 linguriță de sare
-1 linguriță de zahăr
-500 g brânză sărata
-100 g unt
-200 ml ulei de măsline
Metoda de preparare:
Se dizolvă drojdia împreună cu zahărul în amestecul de apă și lapte călduț.
Apoi punem acest amestec peste întreaga cantitate de făină și formăm aluatul prin frământări ferme până când obținem un aluat suplu pe care îl împărțim în biluțe de aproximativ 150 -180g. Le modelăm în mână, mișcare în care le și acoperim cu ulei, apoi le lăsăm cel puțin 1 h acoperite pe o tavă la temperatura camerei. Între timp topim la foc mic untul într-o crăticioară în care am pus totodată și uleiul de măsline. Luăm apoi pe rând fiecare biluță pe care o întindem pe un blat umezit cu ulei. Ideal ar fi să obținem prin întindere foi atât de subțiri încât să fie aproape translucide :).
Le ungem pe întreaga suprafață cu amestecul de unt topit plus ulei de măsline și presărăm brânza, apoi le rulăm într-o manieră destul de lejeră, fără a strânge prea tare rulourile. Le așezăm sub formă de spirală într-o tavă tapetată cu o hârtie de copt, iar la final turnăm peste întreaga plăcintă ce ne-a mai rămas din untul topit și ulei de măsline. O coacem în cuptorul preîncălzit la 160-180 grade până când devine bine rumenită.