Intr-o eră în care toata lumea este certată cu timpul, începem să gândim soluții din ce în ce mai practice, mai rapide și mai eficiente pentru aproape orice provocare. Este și exemplul acestei prăjituri pe care eu o pregătesc cel mai des datorita valențelor multiple pe care le poate căpăta. Spre exemplu, blatul pe care îl vom descoperi împreună în rețeta următoare, poate juca deopotrivă rolul unei prăjituri clasice ( celebra rețetă de negresă pe care o știm de la mame, bunici etc), poate îndeplini cu succes rolul unui exceptional blat pentru torturi de orice fel și de asemenea il putem folosi și ca bază pentru atât iubitele cake-pops.


Iată rețeta propusă de mine : Ingrediente ( 650g zahar, 450g făină, 150g cacao, 350g iaurt, 115 ml ulei, 300 ml apă caldă, 4 oua, 20g bicarbonat, 10g sare, 50 ml esență de rom).Ganajul de ciocolată: 200 g ciocolată neagră de bună calitate pe care o topiți in 200g frișcă lichidă fierbinte, la care adăugați 1 lingură de miere
Metoda: Apăi dacă și asta este prăjitură complicată …. Toate ingredientele menționate mai sus se amestecă într-un bol suficient de mare cu un mixer pentru aproximativ 7-10 min. Se tapeteaza cu hartie de copt fie o tava dreptunghiulară,( 25 cm x 30cm ) , fie o formă rotundă de tort ( diametru 25-30cm) și să da la cuptor, programul cu temperatura egala de sus și de jos. Un singur secret are această prăjitură : temperatura de coacere!!! Respectati cu strictețe cele 150 grade la care trebuie să răsfețe blatul pentru aproximativ 35-40 de minute. Desigur, puteți face și proba scobitorii, doar că aspectul umed al blatului vă poate induce in eroare.De aici mai departe ține doar de inspirația și gustul dvs pentru a tranforma acest blat în ceea ce vă doriți.

Pentru a obține o elegantă negresă este suficient ca imediat după răcire și porționarea blatului să o decorați cu un ganajul de ciocolată și să aruncați pe el fistic, nucă sau migdale prăjite.
Având același blat pregătit ( de aceasta dată turnat intr-o formă rotunda cu diametru de 25- 30cm) sunteți la doar un pas de a-l transforma într-un spectaculos tort. Sectionați blatul in jumatati egale, însiropați-le cu cel mai simplu de pe lume sirop facut pe foc ( apa, zahar, estenta de rom). Împrieteniți cele doua jumătati, unindu-le fie cu o cremă de frișcă, mascarpone și fructe, fie cu un jeleu bun de fructe. Ganajul de ciocolată folositi-l ca décor și ornați peste cu toate fructele pămantului. Garantat veți obține un foarte lăudat tort. Textură umedă și sfarâmicioasă face din acest blat cea mai potrivită alegere în cazul în care vreți să le faceți copiilor cake -pops. Nu trebuie decât să îl fărâmițati f mărunt ( folosind eventual un robot de bucătărie), adăugați 150 g unt topit, 200g gem de casă și formați biluțele pe care le fixați pe bețisoare. Le puteti glazura cu aceeași rețetă de ganaj de mai sus și decorați cu mici bombonele . Copiii pur si simplu le vor adora! Și câte și mai câte variante ar ma fi, pentru că nu-I așa? Bucătăria, ca și infinutul nu se termină niciodata!
