Pulled Pork cu Chifle de Casă – Rețetă Savuroasă și Sănătoasă pentru Toată Familia

Se spune că dacă gătești într-un restaurant, mâncarea trebuie să fie atât de bună și de corect executată, încât să le-o poți pune pe masa copiilor tăi fără nici o reținere.  Este desigur o promisiune de onoare și  un angajament pe care orice chef care se respectă și le asumă față de oaspeții lui.

Însă ce preferă copiii să mănânce? Din păcate din ce în ce mai mult fastfood… Fără îndoială, alternative la fastfood au existat dintotdeauna. Este drept ca investești destul de  mult timp pentru a pregăti de la zero toate componentele pentru un sandwich din categoria “fast food”-ului de exemplu,   dar “ROI-ul ” este fabulos… În fond investitia aceasta și câștigul nu sunt neapărat relative la generația pe care o ridicăm acum, ci mai degrabă sunt cu bătaie lungă : pentru copiii copiilor noștri.  Insist la modul obsesiv aproape, în a cultiva copiilor pasiunea pentru bucătărit, interesul pentru a găti acasă aproape orice și curiozitatea inginerească de a descoperi și transforma ingrediente curate  ( legume, verdețuri, carne etc) în mâncare cu gust autentic.

 

Azi vă propun să parcurgem împreună drumul de la zero la un   veritabil sandwich “pulled pork”.

 

Ingrediente: 1 kg carne de porc ( de preferat ceafă), 2 linguri de miere, 1 lingură boia afumată, 1 lingura boia picantă, 1 lingură chilli, , 2 linguri de muștar, 1 lingură Sare, ½ lingură piper, 4 linguri ulei de măsline, 1 linguriță de oregano, 1 căpățână de usturoi, 300 ml apă

Metoda de preparare:

Un lucru trebuie să ne fie clar aici : dacă ni se face poftă de pulled pork, va trebuie să ne dozăm răbdarea cel puțin două zile, pentru că atât ne va lua întreg procesul : de la primul pas, cel al  marinării cărnii și până în momentul în care îl vom pune în farfurie.

Să mai luăm în calcul și faptul că trebuie să onorăm pork-ul cu chifle bune, proaspete de casă.

Începem așadar pregătirea cărnii în ziua (z-1). Într-un vas amestecăm bine până facem o pastă din următoarele ingrediente : sare, piper, oregano, chilli, usturoiul pisat, ulei de măsline, mierea, boia afumată, boia picantă. Cu această pastă se masează bine carnea de porc după care se ascunde în frigider, acoperită cu folie pentru cel puțin 24h. În ziua Z, scoatem carnea din frigider luând în calcul ca ne va lua 5 h de gătit. Punem într-o tavă de cuptor împreună cu apa și acoperim cu folie de aluminiu. Vor urma 5 h de gătit la 140-150 grade, temperatură constantă sus-jos.

 

Folosiți acest interval pentru a face chiflele și pentru a pregăti sosul BBQ.

Sos BBQ : 150 g unt, 1 linguriță oregano, 1 linguriță chilli, 1 linguriță boia afumată,  lingură de miere, 200 ml sos de roșii ( eu am folosit ketch-up făcut în casă). Cum îl pregătesc?  Nimic mai simplu: topesc untul și apoi adaug restul ingredientelor (oregano, piper, chilli, boia afumata, sosul de roșii, mierea) Le dau într-un clocot și cam asta este tot.

Chifle : 500g făină, 100g unt topit, 300 ml lapte, 5 g drojdie uscată ( sau 15 g drojdie proaspătă), 1 linguriță de zahăr, 1 lingurță de sare, 2 ouă ( 1 pentru compozitie, 1 pentru uns chiflele).  Aluatul format clasic prin amestecarea tuturor ingredientelor ( cu 10 minute de activare a drojdiei in lapte călduț în care am dizolvat zahărul), se lasă la dospit pentru 1 oră. Se formează 8-10 chifle care se lasă acoperite la temperatura camerei preț de încă 30 de minute după care se ung cu gălbenușul unui ou și se decorează cu seminte mixte/ susan etc. Se coc la 160 de grade la cuptor până devin rumenii ( aprox. 20-25 de min).

La expirarea celor 5 ore, scot carnea din cuptor, îndepărtez folia de aluminiu și cu ajutorul a doua furculițe rup fâșii carnea, pun peste sosul BBQ făcut și amestec pentru o distribuire uniformă, apoi mai dau pentru 12-20 de minute la cuptor la 180 grade celsius.

 

Montatul în chifle presupune asocierea (după preferințe) cu castraveți murați sau salată Coleslaw, sau poate chiar și cu un ou ochi.

 

Oricum ar fi, măcar o dată merită să încercați rețeta aceasta. O să vă ridice la niște vibrații de gust excepționale