Mucenicii se mănâncă în ziua de 9 Martie, atunci când ortodocșii prăznuiesc Sfinții 40 de mucenici. Totuși pregătirea lor încep cu o zi înainte, în 8 Martie, de ziua femeii.

 

Este un gând pentru ca mie această zi specială, deloc întâmplător, îmi aduce in inimă și in minte femeia așa cum este ea : mamă, bunică, soție. Femeia cum era ea mai demult, cu mai puțin timp de coafor, de petrecut în saloane sau la  SPA-uri, dar cu mâinile muncite, cu griji pentru toți cei ai casei.

Sunt gesturile acelea pe care mame-femei-soții le fac necondiționat, mereu cu iubire,  acele gesturi  care îți merg și ți se așează direct la casa sufletului și pentru care știi că vei iubi aceste femei pentru tot restul vieții dar și dincolo de ea.

 

La mine în inimă și în amintiri, în 8 Martie bunica făcea aluatul pentru mucenicii muntenești. Întindea cât era masa de lungă o foaie subțire și fără cusur și se chinuia săraca cu o formă/ștampilă cu cifra 8 să decupeze sutele de bucățele de 8. Mi-aduc aminte că pe scara de bloc unde locuiam noi în București, o singură doamnă avea o ștampilă din aceasta  extrem de performantă și se făceau programări din timp cine când se apuca de coca de mucenici.  Si aproape ca o tradiție, toți vecinii de pe scară plimbau forma aceea de la un apartament la altul J)

Apoi mai știu că ii lăsa la „zvântat” și între timp, ne așeza pe toți la masă să spargem și să curățam nuci. O nebunie, vă dați seama ce ne omoram noi după spartul și curățatul de nuci… . Dar era frumos pentru că atunci era timpul nostru cu noi : mama, tata, bunica… ne rupeam unghiile acolo în nucile acela, povesteam și râdeam.

În zilele de azi este mai greu cu procedeul acesta de a face tradiționalii mucenici. Nu  mai este vreme nici de întins foaie și nici de mers prin vecini să caut ștampilă – i-am găsit de cumpărat la supermarket !!  Nu am adunat nici familia în jurul mesei să îmi curețe nuca,  pentru că, nu-I așa,  toți suntem ocupați cu fel de fel în acest iureș nebun…  dar nu aceasta este important.. Important  este să ducem tradiția cât putem de mult în timp. Asta ne conturează ca popor, asta ne întregește ca inimi.

 

Încercați și faceți o discuție cu copilașii despre  semnificația aceastei zile, o să vă surprindă câte de multe vor știi să vă zică : dascălii și profesorii de religie le spun aceste lucruri…in fond educația și formarea lor ca oameni începe acasă, se continuă la școală și iar se reîntoarce acasă în familie și biserică.

 

Rețetă :Timp preparare : 30 min | Timp total : 1h

 

Ingrediente 250 g mucenici – paste sub forma cifrei 8 cumpărate din comerț; apă -conform instrucțiunilor de pe ambalaj de – obicei proporția este de 1: 4 (mucenici -apă); coaja de la o lămâie și /sau portocală ; 200 g zahăr; 250 g nucă măcinată;  esențe ( rom, vanilie); o linguriță de sare; scorțișoară

 

Metoda de preparare:

 

Punem apa la fiert împreună cu sarea, coaja de lămâie / portocală, zahărul și în momentul în care a început să fiarbă adăugăm mucenicii pe care îi fierbem conform instrucțiunilor de timp de pe ambalaj (de obicei în jur de 10-12 min)

Oprim focul și acoperim vasul cu capac. Chiar și în absența focului, mucenicii vor continua să se umfle. Când se răcesc se adaugă restul ingredientelor: nuca, scorțișoara, esențele. Puteți adăuga suplimentar funcție de cum vă place zahăr sau mai multă nucă.

Să fie iubire în inimi cât cuprinde, soare și voie bună!

Vă așteptăm să ne descoperiți și să ne gustați! Gătim cu sufletul, se știe! 🥰

Rezervări și detalii la 0770.770.222 sau rezervari@bistro222.ro.